U subotu je održano judo prvenstvo BiH za mlađe pionire i kadete, a domaćin je bio Judo Klub Istočno Sarajevo. Članovi Judo kluba „Neretva“ iz Mostara uspjeli su osvojiti  četiri medalje i pored jako loše organizacije i veoma lošeg suđenja.

Najuspješnijim pokazao se Karlo Križanac, mlađi pionir u kategoriji do 55 kg. Križanac je imao pet borbi i svaku završio ippon-om te se tako popeo na najviše pobjedničko postolje i  postao prvak BiH za 2017. godinu.

Jedan poraz koštao je našu Korinu Džidić od titule državne prvakinje. Ona je 2007. godište, a natjecala se sa 2005-2006 te se okitila srebrenom medaljom na državnom prvenstvu sa samo jednim porazom i četiri pobjede i postala viceprvakinja BiH za 2017. godinu.

Stjepan Salmanić, mlađi pionir do 46 kg, kojem je ovo drugo državno prvenstvo imao je sjajan nastup. Naime on je imao tri pobjede, potom je uslijedila borba za ulazak u finale koju gubi  na shido (kaznu) od dosta iskusnije natjecatelja. U borbi za brončano odličje u drugoj minuti dobiva protivnika na najviše bodove i tako osvaja titulu trećeg u BiH.

Srđan Ajvaz, kadet do 81 kg sa dvije pobjede dolazi do polufinala. U polufinalu gubi borbu u zlatnom bodu na pogrešku suca koji usred osai komi (zahvata držanja) čeka odobrenje pomoćnih sudaca da li da odluči za zahvat ili ne koji je bio očigledan, dok ostala dva, pomoćna suca gledaju druge borbe na drugim borilištima. Tako da Ajvaz  gubi dragocjenih 15 sekundi u zahvatu i borbu zahvaljujući sucima, njihovoj neodlučnosti  i očigledno ne poznavanju sudačkih pravila. Potom Ajvaz ima borbu za treće mjesto gdje naravno izlazi kao pobjednik i osvaja treće mjesto na prvenstvu BiH za 2017.godinu.

Sjajna peta mjesta zauzeli su Hrvoje Knezović -60 kg (ml.pion.), Mak Hadžić -55 kg (ml.pion.), Karlo Previšić -73 kg (kadet) i Mate Smiljanić -50 kg (kadet).

Jako sam zadovoljan  sa svim svojim članovima, koji iz turnira u turnir, prvenstveno pokazuju kulturno sportsko ponašanje, a onda i jako dobro poznavanje judo tehnika. Obzirom da su na ovom državnom prvenstvu suci bili ti koji su jako puno griješili jako smo zadovoljni našim članovima. Od same organizacije koja nije bila dobra, pa sve do ždrijeba koji se u našoj državni (jedinoj u regiji) još uvijek piše ručno. Više i ptice na grani znaju tko mora biti pobjednik, bez obzira zaslužio to natjecatelj ili ne. Ogorčeni smo propustima i ne korektnim suđenjima, a pogotovu kad se radi o Državnom prvenstvu jedne zemlje gdje bi se najviše pozornosti trebalo obratiti na kvalitetu natjecatelja te najbolje i najkvalitetnije spremati za Balkanska i Europska prvenstva, ističe se u priopćenju.