Ante Galić pobjedom u finalu nad predstavnikom iz USA osigurao prvo mjesto

IMG_20170826_165423

U subotu je u Kaštel Starom održan međunarodni judo turnir pod nazivom “Kaštela Open” gdje je učešće uzelo oko 200 natjecatelja iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Sjedinjenih Američkih Država.

Judo klub „Neretva“ iz Mostara nastupio je sa šest svojih članova i napravio uspjeh vrijedan pažnje. Ukupno je osvojeno 5 medalja i 2 sedma mjesta. Osvojene su 4 zlatne i 1 brončana medalja. Da uspjeh bude još i veći pobrinuli su se galebovi i jedna galebica osvojivši u ukupnom plasmanu  Pehar za peto ekipno mjesto sa istim brojem bodova kao i četvrtoplasirana ekipa „Ura Nage“ iz Dubrovnika.

Najistaknutiji u redovima mostarske „Neretve“ bio je Ante Galić. Mora se naglasiti da je Galić tek prva godina juniora, a nastupio je u konkurenciji seniora. On je u kategoriji do 73 kilograma dosao do finala sa dvije sjajne pobjede. U prvoj borbi ima za protivnika, Ivana Rozgu (CRO) kojeg vodi na dva wazaria te na kraju pobjeđuje na Ippon. U polufinalu ga čeka veoma snažan i dosta iskusniji natjecatelj iz Solina, Tino Šundov (CRO). Ipak, Galić u prvoj minuti dolazi do pobjede na čisti Ippon. U finalnom bloku Galić ima borbu protiv dosta starijeg i dosta iskusnije protivnika (Japanskih korjena) Lincoln Han-a, predstavnika iz USA. Borba je bila dosta gusta obzirom na Linkolnovo iskustvo, ali čitavo vrijeme i izjednačena. Tek u petoj minuti borbe Galić prelazi u vodstvo, bacanjem protivnika na wazari i držanjem u osai-komiu 20 sekundi. Najljepši trenutak dogodio se minut poslije kad je predstavnik Neretve proglašen pobjednikom i dobio gromoglasan aplauz od svih učesnika i gledaoca sa tribina.

Zlatne medalje osovojili su:

  • Andrea Lončar -57 kg (2 medalje) uzrast (U16 i U18)
  • Ante Galić -73 kg (Seniori)
  • Srđan Ajvaz -81 (U18)

Brončanu medalju osvojio je:

  • Josip Previšić -55 kg (U16)

Ovaj put manje sportske sreće imali su Zvonimir Smiljanić -73 kg (Senior) i Karlo Previšić -66 kg (U18), koji su završili svoje nastupe sedmim mjestom.