Judo treningom otvoren ljetni kamp koji spaja mostove zajedništva

Judo-trening-sa-azrom-dedic2

Realizacijom ovog ljetnog kampa, edukativnog i interkativnog karaktera, organizatori žele omogućiti mladima da zajednički stvaraju narativ koji podržava pomirenje u međuetničkim područjima.

Judo-trening-sa-azrom-dedic

Ljetni kamp u JU Dječjem domu u Mostaru otvoren je u ponedjeljak inkluzivnim judo treningom u Sali Judo kluba Neretva koji je vodila trenerica Azra Dedić, prva osoba u BiH sa Down sindromom koja ima crni pojas 1. Dan u judou te je svjetska i europska prvakinja i viceprvakinja u judou za osobe s invaliditetom.

Judo-trening-sa-azrom-dedic4

Naime, Centar za društvena istraživanja Global Analitika iz Sarajeva uz podršku Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država realiziraju projekt pod nazivom Izgradimo mir zajedno! Koji za cilj ima da predstavi u praksi inkluziju osoba s invaliditetom, kao i njihovu aktivnu ulogu u izgradnji mira.

Judo-trening-sa-azrom-dedic3

“Sudjelovati u aktivnostima za mlade u našem društvu je izazov, ponajprije za osobe s invaliditetom, poput mene, jer uopće aktivnosti na ovakvim događajima nisu prilagođene za osobe s invaliditetom. Svojim učešćem na ovom ljetnom kampu želim mladima i vršnjacima kroz vlastiti primjer pokazati što znači biti osoba s invaliditetom u našem društvu, odnosno sa koliko se prepreka u svojoj svakodnevnici suočimo, a da pri tome jako malo nailazimo na podršku i prilagođenost našim potrebama. Smatram da je na ovakve događaje veoma važno uključiti osobe s invaliditetom kako bi demonstrirali inkluziju u praksi, te naglasili da svaka osoba treba aktivno da sudjeluje u mirovnim procesima”.