Upoznajte svestranog Mostaraca koji se bavi judom i sambom – Adnan Demirović

Adnan-Demirovic

16-godišnji Adnan Demirović dolazi iz Mostara i bavi se judom i sambom. Judo ne treba puno predstavljati, a Sambo je sovjetska borilačka vještina. Nastala je spajanjem nekolicine tradicionalnih vještina kavkaskih i sibirskih naroda, uz dodatak džiju-džicua. Sam naziv je kratica za САМооборона Без Оружия, SAMooborona Bez Oružja.

Demirovic

Za početak ovog intervjua molimo vas predstavite se našoj publici, iako znamo ste vec poznati po svojim dosadašnjim uspjesima.

Pa drago mi je to čuti da je tako. Zovem se Adnan Demirović , imam 16 godina i pohađam Srednju elektrotehničku školu. Odličan sam učenik i bavim se borilačkim sportovima (judo i sambo).

Kada si se počeo bavit judom, a kada sambo sportom?

Judom sam se počeo baviti u prvom razredu osnovne škole (2011. godine), a sambom sam se počeo baviti nešto manje od godinu dana.

Sjećaš li se svoje prve medalje u judu?

Da, sjećam se to je bilo na natjecanju u Mostaru (11. svibnja 2012.) i moja prva medalja bila je srebrena.

Kako izgledaju tvoje pripreme za natjecanje?

Treniram 4 dana u tjednu po dva treninga dnevno, fokus je na kondiciji i snazi, a pored judo treninga odradim individualni trening snage uz sve to pokušavajući održati kilažu ili skinuti kilograme za nadolazeće natjecanje.

Imaš li tremu prije borbe?

Naravno, trema je uvijek prisutna.

Je li ti neka borba ostala urezana u sjećanje?

Sve su borbe bile zanimljive i značajne. Svaka borba je iskustvo više.

Na posljednjem natjecanju si ostvario nevjerojatan uspjeh.

Da, nevjerojatan je to osjećaj. Biti peti na svijetu nije mala stvar. Čak ni sam nisam bio svjestan kakav sam uspjeh postigao. Kao što sam i rekao na početku, sambom se bavim jako kratko vrijeme, ali na inzistiranje moga trenera u vrlo kratko vrijeme zahvaljujući judo sportu, ali i mojim sparing partnerima smo uspjeli pohvatati pravila ovog za mene novog sporta.

Kako si uopće uspio otići na Svjetsko prvenstvo u Grčku, s obzorom da BiH nema državno prvenstvo za ovaj sport.

Pa to je najbolje da pitate moga trenera! Koliko znam, dobili smo poziv od FIAS (svjetske sambo federacije), da kao jedini zvanični klub u BiH nastupimo i predstavimo našu zemlju.  

Pored ovog uspjeha u 2021.godini, osvojio si i na državnom judo prvenstvu BiH dvije medalje, jesi li zadovoljan postignutim?

Da, osvojio sam dvije brončane medalje, jedna u borbama u uzrastu juniora, dok je druga u judo katama u uzrastu kadeta. S tim da smo u katama kao klub postali i kadetski i seniorski prvaci BiH što mi je još veći uspjeh i zadovoljstvo što smo kao ekipa postali najbolji u državi. Naravno da sam zadovoljan, posebno u ovo vrijeme pandemije kada su nama sportašima bila uskraćena pripremna natjecanja i normalni treninzi, pripreme.

Što misliš o pravilima natjecanja u judu i sambu?

Pravila su zadovoljavajuća i nisu teška za shvatiti, međutim mišljenja sam da su u sambu mnogo poštenija.

Koji pojas trenutačno nosiš?

Trenutno sam nosilac smeđeg pojasa (1 KYU).

Kakav je odnos između tebe i tvoga trenera ?

Kad se trenira profesionalan, a kada se družimo vladaju prijateljski odnosi.

Koliko cijeniš trenerov trud i brigu prema tebi kao pojedincu?

Veoma cijenim trenerov trud i brigu prema meni, a zapravo je on požrtvovan i predan prema svakom članu u klubu ne samo po pitanju sporta nego i ostalog. Ipak je on zaslužan za mnoge naše uspjehe.

Koliko ti znače tvoji partneri u klubu i koliko se trebaš pripremati za neki turnir?

Partneri u klubu znače sve. Oni vam zapravo najviše pomažu za pripreme. A svaki kvalitetno odrađen trening je priprema za turnir, tako da ne bih baš znao koliko treba za pripremu. Družimo se i mimo treninga, tako da nam i to mnogo znači.

Kojeg poznatog judaša judašicu najviše cijeniš i zašto?

Jorge Fonseca je zanimljiv i uspješan, a zašto, sviđa mi se njegov stil borbe i njegov način slavljenja pobjede.

Imaš li nekog uzora u životu i sportu?

Uzor u mom životu mi je tetka Zijada , a u sportu Floyd Mayweather (boks).

Što planiraš u budućnosti?

Planiram nastaviti da se bavim sportom, biti uspješan i naravno da što duže uživam u njemu. A pored svega toga želim biti i dobar čovjek koji će dati svoj doprinos zajednici i državi u kojoj živim.

Koje sportove pratiš osim juda?

Osim juda i samba pratim samo nogomet.

Što voliš radit u slobodno vrijeme?

Pa imam dosta stvari za nabrojati, npr. samostalno trenirati, gledati serije, družiti se sa prijateljima, uživati u muzici , uživati u prirodi pomagati drugima.  

Što bi poručio mladima koji se počinju baviti borilačkim vještinama?

Samo bez straha, znajte da gubitak ne znaci ništa loše, gubitnik je onaj koji padne i odluči ostat na podu. Nije važno ako ima neko bolji i jači važno je pokušati i dokazati sebi da možeš, sve je u glavi! – Pročitajte više na: https://www.bljesak.info/sport/ostali-sportovi/intervju-Adnan-Demirovic/366192