Neretvini učenici položili za više pojaseve

Zajednička

U mostarskom judo klubu Neretva održano je polaganje za više učeničke pojaseve i to od bjelo-žutog do smeđeg pojasa. Polaganju je pristupilo 30 učenika te su svi uspješno položili za svoj viši pojas. Mostarske galebice i galebovi su se za svoje pojaseve pripremali u proteklom razdoblju, a možemo reći kako su svoje znanje na kraju i prikazali na najbolji mogući način.

Da li ste znali?

Pojas je pokazatelj nivoa znanja, odnosno trenutnog poznavanja borilačke vještine od strane vježbača/ice. Za viši pojas, vježbač/ica polaže pred komisijom i to po točno utvrđenom programu za taj pojas.

Porijeklo gradacije poznavanja vještine po pojasevima
Primjena pojaseva, kao označavanja nivoa znanja započinje sa Jigoro Kano-om, utemeljiteljem Judo-a. Kano je osmislio nivoe znanja 1883.godine, kada je želio da “nagradi” svoja dva starija učenika (Saito i Tomita). Kanovi učenici su tek 1907.godine počeli da nose judogi (japanski naziv uniforme za judo trening) i pojaseve kakvi su u velikoj mjeri i danas, ali su pojasevi bili samo crni i bijeli.

 

Prikazanim judo tehnikama i teorijom o judu i japanskoj kulturi članovi mostarske Neretve pokazali su odlično znanje i jako dobru disciplinu.

Za bjelo-žuti pojas ( 6 KYU) položio je naš najmlađi član, Jakov Zovko.

Za žuti pojas  (5 KYU) na polaganje je izašlo 10 učenika, a uspješno su položili Romano Blažević, Snježana Adžović, Karlo Marić, Lora Martinović, Enisa Seferović, Nikola Soldo, Danis Gološ, Ella Ćerkić, Nino Golemac, Gabriel-Aleksandar Ćeško,

thumbnail_20211222_185447

Za narančasti pojas (4 KYU) položilo je 7 kandidata: Leona Puce, Dea Vražalica, Elvira Seferović, Đulijano Osmanović, Dženita Osmanović, Nikola Dragović i Nikola Soldo.

thumbnail_20211222_191220

Za zeleni pojas (3 KYU) položilo je 5 kandidata: Vlado Glavaš, Jelena Ćeško, Gabrijela Previšić, Dani Hadžić i Josip Ćavar.

thumbnail_20211222_183416

Za plavi pojas  (2 KYU) polaganju su pristupila 2 člana i uspješno položili, Lana Čarapina i David Brkić.

 

Za smeđi pojas (1 KYU) sjajnim izvedbama Nage no Kata, uspješno je položilo 5 kandidata, a to su Dragan-Paol Senkić, Rino Vrljić, Josip Previšić, Hrvoje Knezović i Sergej Jarendić.

Zajednička 2

I nakon uspješno položenih pojaseva članovi komisije za polaganje pojaseva su podijelili diplome članovima kluba koji su uspješno položili za gora navedene judo pojaseve.

Čestitamo svim članovima koji su uspješno položili za svoje više poaseve i znanje koje su  prikazali!