Tri europske medalje stigle u Mostar – Europski prvaci, viceprvaci i treće mjesto

IMG-20220515-WA0046

Tim BiH na europsko prvenstvo vodio je mostarski trener, Majo Ćeško gdje je pripremio svoje natjecatelje za dvije kategorije.

20220515_155321

Sportski centar Zamet bio je centar europskog judo svijeta tijekom proteklog vikenda. Na riječkom tatamiju 222 natjecatelja iz 18 država tražilo je put prema titulama europskih prvaka, a među njima i šest bosanskohercegovačkih imena.

Šest reprezentativaca 

Grad Rijeka, u kojoj judo ima veliku tradiciju i ulogu, još jednom je pokazao kvalitetu organizacijskih sposobnosti te doveo veliki broj natjecatelja na Europsko kata prvenstvo. Na put za Rijeku, krenulo je 6 reprezentativaca BiH, svi članove mostarske Neretve. Ovo je ujedno bio i povijesni nastup BiH u kategoriji judo kata i kategoriji ENBU judo. Tim BiH na europsko prvenstvo vodio je mostarski trener, Majo Ćeško gdje je pripremio svoje natjecatelje za dvije kategorije.

U kategoriji seniora do 23 godine za BiH po prvi put nastupili su u paru Srđan Ajvaz i Adnan Demirović, gdje su osvojili sjajno 9.mjesto u vrlo jakoj konkurenciji europskih država koje se već godinama natječu u ovoj disciplini (Nage-no-Kata) te imaju iza sebe veliki broj sjajnih rezultata. U kategoriji juniora do 18 godina za BiH nastupila su dva para, a to su Dragan- Paol Senkić i Rino Vrljić te Josip Previšić i Domagoj Jozeljić. Ova četiri sjajna sportaša već su prvog dana natjecanja ostvarila ulazak u finalni blok zajedno s ekipom iz francuske gdje su narednog dana odmjerili snage.

 

Zlatni, srebrni i brončani 

Prvi bh. par (Senkić-Vrljić) osvojio je srebreno odličje za samo 30 bodova manje od prvoplasiranih Francuza, dok je drugi bh. par (Previšić-Jozeljić) osvojio brončano odličje za samo 13 bodova manje od drugoplasiranog bh. para.

“Obzirom da im je ovo prvi nastup možemo i moramo biti ponosni na ove sjajne dečke koji su branili boje BiH i boje mostarske Neretve”, kazali su iz Judo kluba “Neretva”. Pored ove discipline (kata) koju zovu i “The art of judo” mostarski judaši nastupili su i u disciplini ENBU judo. Također, po prvi put BiH ima predstavnike i u ovoj nimalo laganoj disciplini.

Nastup ENBU judo upriličen je na samoj svečanosti otvaranja Europskog prvenstva gdje su natjecatelji BiH dobili najviše bodove i veliki pljesak publike i svih međunarodnih sudaca i osvojili zlatnu medalju. U Bosnu i Hercegovinu stižu medalje zlatnog, srebrenog i brončanog sjaja, a grad Mostar je bogatiji za još nekolike europske medalje.