Europsko prvenstvo u Katama 2023. / Judaši mostarske Neretve prvaci Europe

Na Europskom prvenstvu u Katama održanom 12.-14.06.2023. u Podčetrteku, Slovenija, po drugi put u povijesti BiH nastupili su natjecatelji Judo klub Neretva iz Mostara te po prvi put još jedan par iz Judo kluba Una iz Bihaća.
Iz JK Neretva, Bosnu i Hercegovinu pretstavljali su Srđan Ajvaz i Ivan Jurić u seniorskoj konkurenciji 24 para u Nage no Kati te zauzeli 7 mjesto u Grupi 1. U uzrastu do 23 godine odličnim su se pokazali Dragan-Paol Senkić i Sergej Jarendić u konkurenciji 9 parova Katame no Kata i zauzeli 8 mjesto te Domagoj Jozeljić i Mak Hadžić u konkurenciji 11 parova u Nage no Kati koji subzauzeli posljednje mjesto.
Cijela kata reprezentacija BiH imala je uspješan dan, ali bez mogućnosti nastupa na drugom danu 13.6. kad se održava finalni blok. Obzirom da su BH reprezentativci iz Mostara konkurirali već dugo uvježbavanim parovima i osvajačima medalja sa europskih i svjetskih prvenstava ovo je ipak bio veliki uspjeh.
Međutim, drugi dan bio je rezerviran za ENBU judo gdje je reprezentacija BiH u sastavu (Ajvaz, Senkić, Jozeljić, Soldo, Hadžić i Jarendić) pokazala odličnu koreografiju koja se sastojala od simulacije borbe koja sadržava tehnike juda i samodbrane. Drugu godinu za redom judaši BiH nemaju konkurenciju te i ovoga puta osvojili su zlatnu medalju.
Tim BiH ostaje na dvodnevnom seminaru za Kodokan Katu. Podsjetimo, Kodokan je najstarija i najuglednija judo institucija.
Pojam Kodokan raščlanjuje se na KO (predavanje, studija, metoda), DO (način ili put) i KAN (dvorana ili mjesto).
Seminar i ispite vodit će i sam predsjednik Kodokana g.Uemura Haruki iz Japana te će se članovi mostarske Neretve dodatno educirati za dvije kate i steći nove licence, a to su Nage no Kata i Katame no Kata.