Intervju | Jelena Ćeško- mostarska judašica i taekwondoašica, vlasnica više od 65 sjajnih odličja

thumbnail_thumbnail_20220305_172205

Osim što je izvrsna sportašica Jelena Ćeško je i izvrsna učenica. Malo tko se u Gradu na Neretvi može podičiti sportskim uspjesima kao članica JK “Neretva” i TKD “Crostar” iz Mostara, Jelena Ćeško koja je u svojoj jako kratkoj sportskoj karijeri zablistala u oba sporta. Judom se bavi 6 godina, a taekwondo sportom samo 3 godine. Do sada je osvojila preko 65 medalja od čega najviše zlatnih i 4 pehara. Jelena je rođena 2012.godine u Mostaru. Učenica je Osnovne škole “Ilići” Mostar, a trenutno završila peti razred, odlicna učenica i izvrsna sportašica. 1. Kada si se počela baviti judom, a kada taekwondo sportom?

Judo sportom sam se počela baviti 2017.godine, a sa taekwondo sam počela trenirati 2020.godine.

2. Baviš se sa dva različita sporta, u kojim klubovima treniraš?

Da, treniram u Judo klubu „Neretva“ i u Taekwondo „CroStar“ u Mostaru.

3. Kako stižeš da se baviš sa dva sporta, a pri tome si odlična učenica?

Svojom voljom i trudom pronalazim vremena da sve stignem i za sada mi dobro ide.

4. Sjećaš li se svoje prve medalje?

Da, moja prva medalja je bila iz judo sporta i to sa međunarodnog turnira „Kakanj Open“ 2018.godine. Osvojila sam srebrenu medalju. U taekwondou sam osvojila prvu i to zlatnu medalju 2020. godine kada sam počela i trenirati ovaj sport.

5. Kako izgleda jedan tvoj dan kada se spremaš za važnija natjecanja?

Pa, svaki put sam jako uzbuđena kada znam da se trebam spremati za neko natjecanje. Moj dan počinje sa ranijim buđenjem, obavljanjem osobne higijene, uradim jutarnje vježbe i doručkujem. Pregledam ako sam što zaboravila za školu pa ponovim i nakon toga krećem u školu. Pri izlasku iz škole se ne zadržavam sa prijateljima nego jurim kući. Odmah završim domaću zadaću, pojedem zdrav obrok, malo odmora i krenem se spremati na trening, a nakon napornog treninga pravac u krevet.

6. Imaš li tremu pred važne mečeve?

Da, ta trema je neopisiva, ali kad stanem na strunjače ta trema prestaje. Tada stisnem zube i u sebi kažem, ja to mogu i ja to hoću.

7. Kako uskladiš treninge sa dva različita borilačka sporta?

Dogovorim se sa trenerima, kada ću dolaziti na judo, a kada na taekwondo. Sve ovisi što mi je važnije u tome trenutku. Na judo uvijek idem dan više jer mi je to draži sport, a kad se spremam za natjecanja, tada se prilagodim više sportu iz kojeg je natjecanje.

8. Posljednji turnir na kojem si ostvarila izvanredan rezultat. Da li si to očekivala?

Posljednji turnir mi je bio u Ulcinju u Crnoj Gori gdje sam ostvarila odličan uspjeh osvojivši zlatnu medalju, ali ako pitate za posljednji važniji turnir to je onda bilo Državno taekwondo prvenstvo. Osvojila sam također zlatnu medalju i postala sam prvakinja BiH za 2023.godinu. Nisam očekivala zlato jer je bilo puno djece koja su se pripremala puno više od mene, a ja samo dva tjedna. Iznenadila sam samu sebe, a posebno mi je drago što sam to napravila u svome gradu.

9. Koji pojas trenutno imaš u judu, a koji u taekwondou?

U oba sporta imam isti pojas, a to je zeleni.

10. Kakav je odnos judo trenera, a kakav taekwondo trenera prema tebi i tebe prema njima, da li se sve poklapa?

Odnos sa trenerima je jako dobar i sve se poklapa. Ja iskreno volim strože trenere jer me oni više motiviraju. A jedan od mojih trenera je i moj tata.

11. Koliko cijeniš njihov trud i brigu prema tebi kao pojedincu?

Jako cijenim njihov trud prema meni jer bez njih ne bi ništa postigla. Trenerica taekwonoda zove se Klaudia, a trener juda zove se Srđan i ovim putem im se želim zahvaliti na svemu i iskoristiti priliku da ih pozdravim.

12. Koliko ti znače tvoji partneri u klubu i koliko se trebaš pripremati za neki turnir?

Jako puno mi znače, ali ne samo kao partneri na treninzima nego i kao jako dobri prijatelji i prijateljice.

13. Postala si viceprvak BiH u judu 2022.g., a prvakinja BiH u taekwondou 2023.g.. Kakav je to osjećaj biti u samom vrhu dva borilačka sporta u BiH u svome uzrastu?

thumbnail_thumbnail_20220305_172205 thumbnail_received_990715611734830

Jako dobar osjećaj. Kada dođe dodjela medalja i vi shvatite da se sav onaj trud, znoj i ponekad plač ipak isplatio.

14. Imaš li nekog uzora u životu i sportu?

Imam. Moj najveći sportski uzor je moj tata, jer bez njega ne bi ni bila ovo što jesam.

15. Koje sportove pratiš osim juda?

Osim judo i taekwondoa, pratim još košarku, odbojku, sambo i nogomet.

16. Jedne prilike, koliko nam je poznato samo u dva dana nastupila si na dva natjecanja, u dva različita sporta u dvije različite države i uspjela ostvariti uspjehe u oba sporta? Kako si to uspjela?

Pa i nije bilo toliko teško jer su tu za mene bili moji prijatelji koji su me podržavali, a i bila sam pripremljena dobro. Čak sam finalnu taekwondo borbu predala u Zagrebu da bi stigla na judo natjecanje u Austriju.

17. Što voliš radit u slobodno vrijeme?

U slobodno vrijeme volim prošetati, voziti bicikl na selu sa prijateljima ili na Buni i ponekad igrati igrice.

18. Da li si zadovoljna svojim dosadašanjim postignućima?

Da, jako sam zadovoljna, pa čak mogu i reći da sam i prezadovoljna.

19. Ko ti pomaže u radu i koga smatraš najvećom potporom?

Najvećom potporom smatram svoga tatu, svoju obitelj, svoje trenere i svoje prijatelje također.

20. Možeš li nam još reći kad si tako uspješna, na kojem natjecanju si bila posljednji put i kakav si rezultat ostvarila?

Posljednje natjecanje u judo bilo je proteklog vikenda u Livnu, gdje sam osvojila dvije zlatne medalje, u svom i u starije uzrastu, a u taekwondou ovog vikenda u Posušju gdje sam osvojila dvije brončane medalje na koje i nisam nešto ponosna jer sam mogla i morala bolje.

21. I za kraj, šta bi preporučila mladim ljudima koji se dvoume koji sport da treniraju?

Pa iskreno preporučila bi im da probaju sa oba sporta, pa da vide koji im više odgovara. Po mogućnosti probati oba sporta, a što se tiče klubova u kojima ja treniram, treneri su sjajni!

Jelena, hvala ti na odvojenom vremenu. Želimo ti puno sreće i uspjeha u daljnjem radu.